Traži
Filters

REGULATORNO

OSOBNA ZAŠTITNA OPREMA (PPE)


Sa sigurnošću nema eksperimentiranja

 

Zaštitite se pomoću osobne zaštitne opreme (PPE)

Kacige, zaštitne naočale, štitnici za lice, čepići za uši, respiratori. Što je zajedničko svih tim proizvodima? Svi oni su različiti oblici osobne zaštitne opreme.

Pa ipak, statistički podaci pokazuju da je:

  • samo 16% radnika s ozljedama glave nosilo je kacige
  • samo 1% na otprilike 770 radnika s ozljedama lica nosilo je štitnike za lice
  • samo 23% radnika s ozljedama stopala nosilo je zaštitne cipele ili čizme
  • oko 40% radnika s ozljedama oka nosilo je zaštitne naočale

Većina tih radnika ozlijeđena je prilikom izvođenja njihovog uobičajenog posla na radnom mjestu.

Zakonom o zaštiti na radu RH, svi poslodavci u Republici Hrvatskoj obvezni su organizirati i provoditi zaštitu na radu.

Važnost korištenja zaštitne opreme

Zašto je osobna zaštitna oprema važna? Svi znamo odgovor, jer štiti naše zaposlenike od ozljeda! Iako je to točna tvrdnja, točno je da se u stvarnom svijetu profesionalci zaštite na radu još uvijek bore da prenesu tu poruku - i da je ljudi zapamte i da je se pridržavaju. Nažalost, izreke kao “Nosite zaštitnu opremu jer tako piše u pravilniku o zaštiti na radu” jednostavno ne predstavljaju uvjerljiv argument.

Zašto se zaposlenici odupiru nošenju zaštitne opreme?

  • jer je neudobna (prema 62% ispitanika)
  • jer nije neophodna za obavljanje zadaće (nije propisana)
  • jer je u njoj prevruće, i
  • jer nije atraktivnog izgleda

Kako potaknuti zaposlenike da nose zaštitnu opremu?

Budite primjer

Ništa nije neugodnije nego biti optužen - ili još gore, ulovljen u “kršenju pravila”. Svojim kolegama i zaposlenicima moramo pokazati da nismo iznad pravila i regula, na način da koristimo svoju zaštitnu opremu na radnom mjestu kada god je to potrebno.

Nema izuzetaka

Nesmije biti izuzetaka, ukoliko je potrebno nošenje zaštitne opreme na određenom radnom mjestu ili u radnom okruženju, tada se moramo pridržavati politika i procedura o zaštiti na radu. Koliko puta ste čuli da netko kaže “biti ću tamo samo na sekundu”, ili “već godinama obavljam taj radni zadatak bez zaštitne opreme”?

Investirajte

Malo je bržih načina povrata uloženih sredstava od investiranja u zaštitnu opremu. U stvari, to može biti gotovo trenutačno. Naravno, mogli biste uštedjeti nešto novca...

Stvar nije gotova s edukacijom

Kada govorimo o sigurnosti na radu edukacija ne znači kraj posla. Najčešće ona je tek početak. Prezentacije i radionice posvećene edukaciji zaposlenika ostaju jedne od najefektivnijih načina pokazivanja važnosti korištenja zaštitne opreme na radnom mjestu. Također to je odlično mjesto za pokazivanje kako odabrati prikladnu zaštitnu opremu te kako ju održavati u ispravnom stanju.